Industri Energi sine nettsider

Innleie vs Enterprise

Innleie vs Enterprise

Hovedregelen i Norge er at arbeidstakere skal ansettes fast. Likevel finnes det noen unntak hvor det er lovlig å knytte til seg arbeidskraft på andre måter, som ved innleie fra bemanningsforetak eller gjennom entrepriseavtaler.

To hovedformer for innleie

Arbeidsmiljøloven skiller mellom to hovedformer for innleie: innleie fra bemanningsforetak og innleie fra produksjonsbedrift. Lovverket setter klare grenser for når det er lov å leie inn arbeidskraft, og hva som skiller innleie fra en entrepriseavtale.


Dette skillet er avgjørende for hvilke rettigheter og plikter som gjelder for både arbeidsgiver og arbeidstaker.

Hva er innleie?

Innleie innebærer at en bedrift leier arbeidskraft fra en annen virksomhet, ofte fra et bemanningsforetak. Den innleide arbeidstakeren er formelt ansatt i bemanningsforetaket, men jobber under ledelse og kontroll av innleiebedriften. Dette oppstår ofte ved midlertidige behov, som ved sykefravær eller ferieavvikling.

I henhold til arbeidsmiljøloven er det strenge regler for når innleie fra bemanningsforetak er tillatt. Fra og med 1. april 2023 ble adgangen til å leie inn arbeidstakere “når arbeidet er av midlertidig karakter” fjernet. Dette betyr at bedrifter nå må være ekstra nøye med å sikre at innleien oppfyller lovens krav.
AML § 14-9 andre ledd bokstav b til e, viser til at det fortsatt tillatt å leie inn i situasjoner som:

  • Vikariat (arbeid i stedet for en annen person som er midlertidig fraværende),
  • Praksisarbeid (i forbindelse med opplæring eller kvalifisering),
  • Arbeidsmarkedstiltak (i samarbeid med NAV),
  • Innen idrett (for trenere, dommere eller ledere).

Innleie kan også skje i virksomheter bundet av tariffavtale, hvor innleie er avtalt med tillitsvalgte. Men jf. Aml § 14-12 er det også her flere vilkår som må være oppfylt: Virksomheten må være bundet av en tariffavtale, den lokale avtalen må inngås med tillitsvalgte som representerer flertallet av arbeidstakergruppen innleien gjelder, innleien må være tidsbegrenset, og avtalen må være skriftlig.

En viktig endring i loven er at innleide arbeidstakere nå har rett til fast ansettelse etter tre år, uansett om innleien er basert på avtale med tillitsvalgte eller ikke. Denne regelen har som mål å sikre at midlertidige løsninger ikke blir en varig ordning for arbeidstakere som burde hatt fast ansettelse.

Hva er entreprise?

Entreprise er en annen form for kontraktsforhold hvor en entreprenør påtar seg å utføre et arbeid med egne ansatte og eget utstyr. I motsetning til innleie, hvor innleiebedriften har kontroll over arbeidet, er det entreprenøren som har ansvar for arbeidsledelsen og resultatet i en entreprisekontrakt. Eksempler på entreprise kan være bygging av en kontorfløy, installasjon av et IT-system eller annet prosjektbasert arbeid hvor entreprenøren står ansvarlig for både planlegging og ferdigstillelse.

Arbeidsmiljølovens regler om innleie gjelder ikke for entreprise. I slike kontraktsforhold er det entreprenøren som er arbeidsgiver for arbeidstakerne, og det er entreprenørens ansvar å sørge for at de arbeidsrettslige reglene overholdes.


Hvordan skille mellom innleie og entreprise?

Det kan noen ganger være vanskelig å trekke et klart skille mellom innleie og entreprise, særlig ved bemanningsentrepriser hvor en virksomhet leier inn arbeidskraft for en bestemt oppgave. Regjeringens veileder: Innleie av arbeidskraft gir imidlertid klare retningslinjer for å gjøre denne vurderingen. Her er de viktigste momentene:

  • Hvem leder arbeidet? Hvis innleiebedriften har kontroll over hvordan arbeidet utføres, er det mest sannsynlig innleie. Hvis det derimot er entreprenøren som styrer både arbeidet og resultatet, er det entreprise.
  • Hvem har ansvar for resultatet? Ved innleie har innleiebedriften ansvaret for arbeidsresultatet, mens ved entreprise er det entreprenøren som bærer ansvaret for sluttproduktet eller tjenesten.
  • Leveres det arbeidskraft eller resultat? Hvis kontrakten i hovedsak handler om å levere arbeidskraft, er det snakk om innleie. Entreprise handler om levering av et ferdig produkt eller en ferdig tjeneste.
  • Hvor utføres arbeidet? Arbeid som utføres i innleiebedriftens lokaler, med deres utstyr, og side om side med deres ansatte, er ofte en indikasjon på innleie.
  • Dekker arbeidet et vedvarende behov? Hvis arbeidet dekker et permanent eller vedvarende arbeidskraftbehov hos innleiebedriften, er det sannsynligvis innleie. Ved entreprise er det vanligvis snakk om en tidsbegrenset oppgave eller et prosjekt.
  • Er arbeidet en del av bedriftens kjerneaktivitet? Hvis arbeidet som utføres er en del av innleiebedriftens kjernevirksomhet, som produksjon eller salg, er det mest sannsynlig innleie.

Eksempler på Innleie vs Entreprise

Innleie: Norsk Olje AS leier inn driftspersonell fra et bemanningsforetak for å bistå ved ekstra arbeidsbelastning i forbindelse med et prosjekt. De innleide offshorearbeiderne jobber under direkte ledelse av Norsk Olje AS sitt driftspersonell og utfører de samme oppgavene som selskapets egne ansatte. Dette er innleie fordi Norsk Olje AS kontrollerer arbeidsdagen, hvordan oppgavene skal utføres, og arbeidsresultatet.

Entreprise: Norsk Olje AS inngår en kontrakt med en ekstern leverandør som tar ansvar for å designe, bygge og installere turbiner til en plattform. Leverandøren har egne ansatte, eget utstyr, og har full kontroll over både prosjektledelse og utførelse. Når modulene er ferdig bygget, blir de overlevert Norsk Olje AS. Dette er entreprise fordi leverandøren leverer et sluttresultat (turbinene) og har ansvar for både arbeidsledelse og sluttproduktet.

Når er det tillatt å leie inn?

Innleie er som nevnt strengt regulert. Innleie fra bemanningsforetak er kun tillatt i bestemte situasjoner som vikariater, praksisarbeid, eller spesifikke tilfeller hvor det er avtalt med tillitsvalgte i tariffbundne virksomheter.

Når det gjelder innleie fra produksjonsbedrift, er adgangen til dette noe større jf. Aml § 14-13, men det forutsetter også at utleier faktisk er en produksjonsbedrift. Arbeidstakeren må være fast ansatt hos utleiebedriften og innleier må i forkant av innleien foretar drøftelser med tillitsvalgte. Det er også et vilkår for innleie fra produksjonsbedrift at arbeidstakeren som leies inn er fast ansatt hos utleier.

De tillitsvalgte som representerer den arbeidstakerkategori innleien gjelder, kan kreve at arbeidsgiver dokumenterer at vilkårene for innleie er oppfylt. Dokumentasjonsplikten tar særlig sikte på at det skal fremlegges dokumentasjon på at utleievirksomheten faktisk er en produksjonsbedrift (og ikke et bemannings-foretak).

Her i punkt 4.2.1 kan lese om minstekravene for å anses som produksjonsbedrift.

Konsekvenser av feilklassifisering

Dersom innleien er ulovlig, kan arbeidstakeren ha krav på fast ansettelse hos innleiebedriften. Videre kan den innleide arbeidstaker kreve erstatning fra innleier ved brudd på bestemmelsene i § 14-12. Erstatningen fastsettes i samsvar med § 15-12 andre ledd.

Hvis du er usikker på om arbeidsforholdet ditt er riktig klassifisert som innleie eller entreprise, eller hvis du har spørsmål om rettighetene dine i forbindelse med dette, anbefaler vi at du tar kontakt med din lokale tillitsvalgte. De kan gi deg veiledning og sikre at arbeidsmiljølovens regler blir fulgt.